Palaa kaikkiin artikkeleihin,

Luo hyvä vanhempainvapaakulttuuri suunnittelun ja osallistamisen kautta

Työtoverisi ilmoitti juuri, että uusi maailmankansalainen näkee pian päivänvalon – ihana uutinen! Annamme sinulle parhaat vinkkimme, kuinka varmistaa, että työntekijäsi tuntee olevansa arvostettu ennen vanhempainvapaata sekä sen aikana ja palaa takaisin motivoituneena.

Vanhempainvapaa ja vanhemmuus ovat luonnollinen osa työelämää. Työnantajana sinulla on mahtava mahdollisuus luoda houkutteleva työpaikka sekä hyvä ja osallistava työympäristö vanhemmille.

”Vanhemmuus saattaa olla suurin asia, jonka työntekijäsi elämässään kokee. Johtajana on tärkeää osoittaa, että tuet työntekijääsi uudessa elämäntilanteessa. Tee selväksi, että työn ja yksityiselämän tasapaino on ensisijaisen tärkeää, ja että poissaoloista lapsen sairastumisen tai muiden tärkeiden tapahtumien vuoksi ei rangaista.” – sanoo Calle Odén, Temp-Team Ruotsin maajohtaja.

Hyvän kulttuurin luominen vanhempainvapaan ympärille tarjoaa myös muita etuja, sillä se voi olla keino:

 1. houkutella uusia työntekijöitä
 2. saada työntekijät jäämään, jotta tiedot ja taidot eivät katoa
 3. välttää rekrytointikuluja motivoimalla työntekijää pysymään yrityksessäsi

Ota työntekijäsi mukaan suunnitteluun

Nouseeko kylmä hiki pintaan vain miettiessäsi kaikkia käytännön asioita, joita vanhempainvapaa sisältää? Ota työntekijä mukaan suunnitteluun, jotta siteenne vahvistuu, hänen töilleen löydetään sijainen ja työntekijän halu palata vapaan jälkeen kasvaa. Huolellisen suunnittelun myötä voit keskittyä seuraaviin asioihin:

 • Yleiskatsauksen luominen: Mitä tehtäviä työntekijän työpöydällä on? Entä millaisia resursseja ja taitoja tarvitaan tehtävien/vastuiden hoitamiseen?
 • Kuka tekee mitä? Onko mahdollista delegoida joitakin työntekijän tehtäviä? Entä millaista perehdytystä se edellyttää?
 • Analysoi tarpeet: Tarvitaanko sijaista vai voidaanko jotkin tehtävät jättää odottamaan työntekijän paluuta?
 • Tulevaisuuden suunnittelu: Kutsu työntekijäsi keskustelemaan ja suunnittelemaan tulevia tehtäviä ja vastuita, jotka häntä odottavat vapaan päätyttyä. Siten varmistat, että työntekijäsi tuntee olevansa arvostettu ja kaivattu.

Luo hyvä vanhempainvapaakulttuuri: Hanki inspiraatiota kolmella vaiheella

Vanhempainvapaan ympärille on monia mahdollisuuksia luoda hyvää kulttuuria ja se voidaan jakaa kolmeen osaan; ennen vapaata, sen aikana ja vapaan jälkeen. Tanskassa istuva Temp-Teamin henkilöstöpäällikkö Hanne Grethe Daugaard Hansen korostaa erityisesti vapaan aikaa tärkeänä ajanjaksona.

"Yritykset päästävät irti työntekijästä vanhempainvapaan aikana, koska työnantaja hyvää tarkoittaen haluaa tehdä tilaa suurelle muutokselle. Varmista, että työntekijä ei menetä yhteenkuuluvuuden tunnetta ja päädy ajattelemaan, että on aika etsiä uusi työ."

Ennen vanhempainvapaata:

 • Realistiset projektit: Anna työntekijälle sellaisia projekteja tai tehtäviä, jotka eivät aiheuta ylimääräistä painetta vapaan lähestyessä.
 • Ylläpidä avointa vuoropuhelua: Raskaus voi vaikuttaa perheisiin eri tavoin. Millaista tukea työntekijä tarvitsee sinulta? Keskustele työntekijäsi kanssa avoimesti ja alenna kynnystä tukeutua sinuun työnantajana.
 • Omistajuus: Ei ole aina helppoa jättää työtä jonkun toisen käsiin. Ota työntekijä mahdollisuuksien mukaan mahdollisen uuden kollegan tai sijaisen rekrytointiin ja perehdytykseen.

Vanhempainvapaan aikana

 • Yhteydenpito: Vaikka työntekijäsi olisi jonkin aikaa poissa, sinun on työnantajana syytä ajoittain pitää häneen yhteyttä. Onnittele koko perhettä esimerkiksi lähettämällä kukkakimppu ja pienikin ele, kuten tekstiviesti tai puhelu, voi olla erittäin tärkeä tekijä, jotta työntekijä ei tunne olevansa unohdettu.
 • Kutsu: On luultavasti monia, jotka haluavat tavata uuden perheenjäsenen, joten voit kutsua heidät esimerkiksi toimistolle kahvittelemaan kollegoiden kanssa. Muista kutsu myös pikkujoulujen, virkistyjäisten tai muiden vastaavien kohdalla.
 • Pidä työntekijä ajan tasalla: Jaa tilannepäivityksiä yrityksestä. Näin työntekijäsi tietää missä mennään ja vahvistat yhteenkuuluvuuden tunnetta.
 • Arvioi potentiaalia: Pitämällä vapaalla olevan työntekijän kanssa kehityskeskustelun, voit kartoittaa hänen ajatuksiaan ja toiveitaan tulevaisuudesta ja motivoida häntä entistä enemmän palaamaan. Pystyisitkö tarjoamaan uusia tehtäviä tai vastuita?

Vanhempainvapaan jälkeen:

 • Joustavat puitteet: Osoita kiinnostusta ja välitä työntekijästäsi. Miten paluu tulisi järjestää? Tarvitaanko siirtymävaihetta, joka helpottaa paluuta vanhempainvapaalta takaisin työelämään? Tarjoa vaihtoehtoja ja kuuntele työntekijän toiveita joustavuuteen, etätyöhön tai osa-aikaisuuteen liittyen.
 • Ammatillinen keskittyminen sekä työn ja yksityiselämän tasapaino: Uuden perhetilanteen myötä valmius tai kiinnostus tiettyihin työtehtäviin tai vastuisiin saattaa muuttua. Jälleen kerran keskustele työntekijän kanssa avoimesti ja tee tarvittavia muutoksia.
 • Kehitysmahdollisuudet: Näytä työntekijälle, millaisia kehitysmahdollisuuksia organisaatiossasi Näin osoitat työntekijälle arvostavasi häntä ja hänen kasvuaan yrityksessä.

Älä unohda arvioida prosessiasi. Onko äskettäin vapaalta palanneiden työntekijöiden kohdalla noussut esiin asioita, joista voi oppia tai jotka auttavat kehittämään toimintaasi?

Jaa: