Palaa kaikkiin artikkeleihin,

Ensikohtaamisesta työntekijäksi: Opas onnistuneeseen työhaastatteluun

Menestys työhaastattelussa kasvattaa mahdollisuuksiasi saavuttaa uratavoitteesi ja toteuttaa unelmiasi. Onnistunut työhaastattelu edellyttää valmistautumista ja itseluottamusta. Positiiviseen lopputulokseen vaikuttaa perusasioiden hallinta, yrityksestä ja hakemastasi roolista tekemäsi taustatutkimus, usein kysyttyjen kysymysten harjoittelu sekä olemalla oma itsesi. Kokoamillamme haastatteuvinkeillä olet askeleen lähempänä työtarjousta.

 

ENNEN HAASTATTELUA

1. Perusasiat haltuun

Perusasiat tarkistamalla lievität turhaa stressiä ja pystyt paremmin keskittymään oleelliseen. Selvitä siis etukäteen mm:

  • Missä ja million haastattelu pidetään sekä kuka sinua haastattelee?
  • Odotetaanko sinun tuovan todistuksia tai muita dokumentteja mukanasi?
  • Pidä huoli, että olet ajoissa paikalla, joten selvitä kulkuyhteydet ja pysäköintimahdollisuus etukäteen. Varaa tapaamiseen tarpeeksi aikaa, jotta sinun ei tarvitse kiirehtiä haastattelun lopetusta.

2. Selvitä faktat

Kaikki lisätieto yrityksestä ja hakemastasi tehtävästä on tervetullutta. Tutustu yrityksen verkkosivuihin ja sosiaaliseen mediaan, jotta saat paremman käsityksen mahdollisesta tulevasta työnantajastasi. Tieto on valtaa - voit hyödyntää tietämystäsi haastattelussa ja osoittaa, että olet aidosti kiinnostunut hakemastasi roolista.

3. Käy läpi haastattelukysymyksiä

On mahdotonta ennustaa mitä sinulta kysytään, mutta kannattaa silti käyttää hetki yleisimpien kysymysten pohtimiseen. Mieti syitä hakea tehtävää, miksi sinä olisit paras valinta ja mitä puolestasi toisit mukanasi. Pohdi vahvuuksiasi ja kehityskohteitasi, ja ole valmis kertomaan esimerkkejä ongelmanratkaisutaidoistasi tai kyvystäsi johtaa – kaikki hakemaasi tehtävään peilaten.

Vinkkejä haastattelukysymyksiin saat artikkelistamme: 10 haastattelukysymystä, joihin kannattaa valmistautua

4. Harjoittele, harjoittele, harjoittele

Harjoitus tekee mestarin! Harjoittele haastattelukysymyksiin vastaamista ja harjoittele esiintymistäsi. Mitä enemmän harjoittelet, sitä varmemmaksi tunnet olosi haastattelun aikana. Pyydä ystävää tai perheenjäsentä auttamaan ja pyydä palautetta suorituksestasi.

5. Pukukoodi

Pukeudu haastatteluun haettavan tehtävän ja yrityksen mukaisesti. Jos et ole varma pukukoodista, kannattaa pukeutua hiukan muodollisemmin kuin liian rennosti. Vaatteillasi osoitat, että suhtaudut haastatteluun vakavasti. Pidä kuitenkin huoli, että tunnet olosi mukavaksi vaatteissasi.

 

TYÖHAASTATTELUN AIKANA

1. Kiinnitä huomiota kehonkieleen

Sanattomalla viestinnällä on suuri vaikutus kokonaisuuteen. Pidä kättelysi sopivan jämäkkänä, katso haastattelijaa silmiin, älä pidä käsiäsi puuskassa ja muista hymyillä!

2. Ole aktiivinen ja esitä kysymyksiä

Esittämällä haastattelijalle omia kysymyksiäsi saat entistä enemmän lisätietoa ja voit entistä enemmän osoittaa kiinnostustasi tehtävää kohtaan.

3. Älä puhu pahaa edellisestä työpaikastasi

Vaikka kokemuksesi olisivatkin ikäviä, mieti tarkkaan, miten esität asiat. Tarvittaessa painota enemmän sitä, miksi etsit uutta ja miksi olisit erityisen kiinnostunut työllistymään yritykseen, jossa olet haastattelussa.

4. Vastaa kysymyksiin äläkä unohda kuunnella

Vältä rönsyileviä vastauksia ja monimutkaisia selityksiä. Vastaa esitettyihin kysymyksiin lyhyesti ja ytimekkäästi – jos haastattelija kaipaa lisätietoa, hän esittää jatkokysymyksiä. Jos et ole varma mitä haastattelija haluaa sinulta kuulla, pyydä toistamaan tai esitä selventäviä kysymyksiä.

Vältä pitkiä keskusteluja ja monimutkaisia ​​selityksiä. Vastaa esitettyihin kysymyksiin ja odota jatkokysymyksiä. Kysy uudelleen tai esitä kysymyksiä, jos et ole varma, mitä haastattelija odottaa vastaukseltasi.

Ehkäpä kaikkein tärkein vinkki - Ole oma itsesi ja tuo esille valovoimaista persoonaasi, jolla rikastuttaisit tulevaa työnantajaa ja tiimiä.

Jaa: