Lievittäisikö jännitystäsi se, jos saisit haastattelukysymykset etukäteen? Suurin syy siihen, että sinusta saattaa tuntua, että et ole tarpeeksi valmistautunut haastatteluun johtuu siitä, ettet tiedä, millaisia kysymyksiä sinulle esitetään. Mistä haastattelija on kiinnostunut kuulemaan lisää? Tässä on 10 esimerkkikysymystä, jotka voivat auttaa sinua valmistautumisessa.
Paras haastattelu on sellainen, jossa dialogi etenee vapaasti ja rennosti. Molemmat osapuolet saavat keskustelusta enemmän irti, kun hakija ilmaisee itseään uskottavasti, aidosti ja välittäen todellista kiinnostusta. Täältä löydät esimerkkikysymyksiä, jotka voivat innostaa sinua pohtimaan ajatuksiasi ja vastauksiasi etukäteen.
1. Voisitko kertoa meille hieman itsestäsi?
Tämä saattaa tuntua helpoimmalta kysymykseltä, mutta vastausta kannattaa silti miettiä etukäteen. Vastauksen tulee olla lyhyt ja ytimekäs myyntipuhe itsestäsi. Muista, että haastattelija haluaa tietää, kuka olet suhteessa liiketoimintaan.
2. Miksi hait tehtävää ja kiinnostuit hakemaan meille?
Haastattelija haluaa tietää enemmän motivaatiostasi ja odotuksistasi. Tällaiset kysymykset voivat paljastaa, oletko ymmärtänyt mistä haetussa roolissa on kyse. Osoita, että olet tutustunut yritykseen ja toimialaan ja kerro miksi työ sopisi sinulle.
3. Voitko kertoa meille taustastasi?
Ensimmäisessä haastattelussa on tavallista keskustella CV:si sisällöstä. Haastattelija joko käy läpi ansioluettelosi kohta kohdalta tai pyytää sinua kertomaan tiivistetysti siitä mitä olet tehnyt. Joka tapauksessa valmistautuminen on fiksua, jotta muistat tärkeimmät tehtävät ja vastuut sekä mahdolliset saavutuksesi. Sinun tulisi myös osata kertoa mistä mahdolliset aukot CV:ssäsi johtuvat tai miksi olet esimerkiksi keskeyttänyt opintosi.
4. Miten suunnittelet ja priorisoit tehtäviä?
Tämä kysymys osoittaa, kuinka järjestelmällinen ja joustava olet? Hyödynnätkö tehtävälistoja? Tässä kohtaa voit myös selittää, kuinka ratkaiset ongelmia ja hallitset aikataulujasi sekä deadlineja. Kannattaa myös mainita suoriudutko tehtävien priorisoinnista itsenäisesti vai tarvitsetko siihen esimerkiksi esihenkilösi tukea.
5. Keneen esihenkilöösi olet ollut tyytyväinen ja miksi?
Vastauksessasi haastattelija haluaa kuulla sen, millaisia odotuksia sinulla on tulevaa esihenkilösi kohtaan. Millainen johtamistyyli sopii sinulle parhaiten ja kohtaako se henkilön kanssa, josta saattaa tulla pomosi?
6. Mikä on kehityskohteesi? Mitkä ovat vahvuutesi?
Meillä kaikilla on vahvuuksia ja kehityskohteita, eikö vain? Valmistautuessasi tähän kysymykseen, hyödynnä kollegoitasi ja tuttujasi, jotka tuntevat sinut hyvin. Pohdi henkilökohtaisia ominaisuuksiasi sekä osaamistasi ja yritä löytää yhteneväisyyksiä vastuisiisi ja tehtäviisi. Miten voit parantaa heikkouksiasi? Vastauksellasi osoitat, että tunnet itsesi. Kukaan ei ole täydellinen.
7. Oletko kohdannut konflikteja edellisen työnantajasi kanssa?
Sen ei välttämättä tarvitse olla tappelu tai iso riita, josta haastattelija on kiinnostunut tietämään lisää. Voit esimerkiksi kertoa tilanteesta, jossa olit eri mieltä päätöksestä ja kuinka ratkaisit sen. Jokainen työnantaja haluaa työntekijän, joka on rehellinen ja halukas kertomaan, mikäli ongelmia ilmenee.
8. Miksi meidän pitäisi palkata juuri sinut tähän työhön?
Tämä on yleinen ja erittäin tärkeä haastattelukysymys, johon on valmistauduttava. Millaisia aikaisempia kokemuksia sinulla on, joista voisi olla hyötyä haetussa tehtävässä? Kerro haastattelijalle, kuinka olet aiemmin selvinnyt haastavista tehtävistä, ja jonka voi linkittää hakemasi työn tehtäviin. Miten osallistut tiimissä tai luot tuloksia? Haastattelija haluaa arvioida, kuinka tuot itseäsi esiin: pystytkö herättämään luottamusta ja osoittamaan uskottavuutta olemalla samanaikaisesti nöyrä.
9. Mitkä ovat odotuksesi palkkauksen suhteen?
Palkkakysymys nousee usein esille ensimmäisessä keskustelussa. Haastattelija haluaa säästää sekä omaa että hakijan aikaa, mikäli on selvää, että yhteisymmärrystä palkkauksesta ei ole. Valmistaudu ennen haastattelua tarkistamalla alan palkkatasot ja mieti, mitkä muut asiat ovat sinulle työssä tärkeitä kuten esimerkiksi työsuhde-edut, ylimääräiset lomapäivät tai etätyömahdollisuus. Kerro avoimesti nykyisestä palkkauksestasi ja anna perusteluja toiveellesi.
10. Onko sinulla kysyttävää työstä tai yrityksestä?
Vältä: ”Ei, olet kertonut kaiken mihin olin kaivannut vastauksia.”
Tässä sinulla on loistava tilaisuus erottua ja osoittaa tietosi sekä kiinnostuksesi yritystä ja työtä kohtaan. Mieti aina pari kysymystä etukäteen ja sisällytä mukaan kysymys, jonka nousi mieleesi tutustuessasi yritykseen. Voit esimerkiksi kysyä tiimistä, johon olet hakenut.
Äläkä unohda…
Varmista, että olet tietoinen, miten prosessi etenee ja milloin voit odottaa vastausta. Tarkoituksena on pyrkiä välttämään tunnetta, että et tiedä missä mennään ja pitäisikö sinun olla yhteydessä vai ei. Kysy siis prosessin etenemisestä ennen kuin kiität ja astut ovesta ulos.