Palaa kaikkiin artikkeleihin,

Ammattimainen rekrytointiprosessi

Oletko rekrytoimassa uutta kollegaa? Hoidatko rekrytointiprosessin hutiloiden ja kiireellä? Vai oletko sitä tyyppiä, joka on hyvin valmistautunut ja tiedät, kuinka kalliiksi väärän henkilön palkkaaminen tulee? Me opastamme sinut tärkeiden rekrytointiprosessin vaiheiden läpi aina vaatimusprofiilin määrittelystä hakijoiden esikarsintaan ja haastatteluihin sekä työllistämisestä työsuhteen seurantaan.

Tarveanalyysi: Varmista tarpeesi

Etsitkö korvaajaa? Onko täysin uusille taidoille tarvetta? Ennen kuin teet mitään, mieti, mitä organisaatiosi todella tarvitsee. Ei vain tällä hetkellä vaan myös tulevaisuutta ajatellen. Ehkä on aika:

  • Kehittää positiota uuteen suuntaan?
  • Tarkentaa palvelua?
  • Täydentää jotain muuta osa-aluetta organisaatiossasi?
  • Tutustua uuteen teknologiaan?

Vaatimusprofiili: Tärkein työkalusi rekrytointiprosessissa

Priorisoi ajankäyttösi rekrytointiprosessin alussa, jotta voit luoda perustan onnistuneelle rekrytoinnille. Vaatimusprofiili on tukenasi koko prosessin ajan. Siinä määritellään:

  • Mitä työ sisältää ja sen tarkoitus
  • Mitkä pätevyydet ovat ratkaisevia vs. toivottavia
  • Mitä kysymyksiä hakijalta kannattaa kysyä
  • Millaisia testejä ja analyyseja aiot mahdollisesti hyödyntää
  • Kuka osallistuu rekrytointiprosessiin

Työpaikkailmoitus: Avain oikean hakijan houkuttelemiseen

Oikeanlaisella työpaikkailmoituksella kasvatat mahdollisuuksiasi houkutella oikeita ehdokkaita. Aloita vaatimusprofiilistasi, ”tunnista” etsimäsi ja kirjoita sitten ilmoitus unelmaehdokkaan näkökulmasta:

  • Käytä sopivaa tehtävänimikettä: se asettaa tiettyjä odotuksia sekä tehtäville että palkkatasolle.
  • Kirjoita houkutteleva teksti: pitkät kriteerilistat voivat saada kenet tahansa menettämään kiinnostuksensa.
  • Kuvaile tehtävää selkeästi: vähemmän on enemmän, pidä teksti lyhyenä ja ytimekkäänä.
  • Ole realistinen: mieti, mitkä ovat edellytyksiä ja mitkä toivottavia pätevyyksiä.

Mainonta: Oletko oikeassa paikassa?

Valittavana on lukuisia hakukanavia. Muista, että työnhakijat ovat sekä aktiivisia että passiivisia. Yksi tapa päästä passiivisten hakijoiden markkinoille on levittää mainosta uraverkostoissa, kuten LinkedInissä.

Valinta ja hakeminen: Löydä taidot, joita etsit

Kun vaatimusprofiili on määritetty ja työpaikkailmoitus julkaistu, oikean henkilön etsintä alkaa.

  • Aloita valintaa tehdessäsi aina kriteerien määrittelystä, jotta ketään ei karsita väärin perustein
  • Käsittele vastaanotettuja hakemuksia jatkuvasti, jotta pysyt prosessissa mukana
  • Käytä ulkoisia hakijakantoja etenkin silloin kun hakijoita on niukasti

Anna aina palautetta tehtävääsi hakeneille hakijoille. Ehdokas, jolle päätät sanoa ei (rakentavalla ja kohteliaalla vastauksella oikeaan aikaan), voi olla juuri se työntekijä, jota tulevaisuudessa etsit. Hänestä voi tulla kaipaamasi sanansaattaja muille hakijoille.

Esikarsinta ja syvähaastattelu: Aseta odotukset ja aseta tavoite jokaiselle haastattelulle

Hyödynnä puhelinhaastatteluja ensimmäisenä askeleena selvittääksesi täyttyvätkö roolin tärkeimmät kriteerit ja päättääksesi, kenet haluat kutsua henkilökohtaiseen haastatteluun.

Ennen kuin varaat haastattelun ehdokkaan kanssa, keskity hakijakokemukseen. Varmista, että hakija kokee jokaisen keskustelun ja haastattelun tarpeellisena, ja että rekrytointiprosessille on selkeä aikataulu.

Testit ja analyysit: Tee ammatilliset ja henkilökohtaiset taidot näkyväksi

Rekrytointeihin on tarjolla laaja valikoima persoonallisuustestejä, älykkyystestejä ja pätevyystestejä, joilla saa käsityksen ehdokkaan taidoista, käyttäytymisestä ja ominaisuuksista. Päätä jo kriteerien määrityksen aikana mahdollisten testien käytöstä.

Esimerkkitapaus: Tunnista lahjakkuus ja potentiaali

Yksi tapa arvioida ehdokkaan taitoja on käyttää esimerkkitapausta tai -tehtävää. Se voi olla sekä pieni että iso ratkaistava tehtävä, joka liittyy tulevaan rooliin. Anna hakijalle mahdollisuus osoittaa pätevyytensä ja kokemuksensa.

Suosittelijat ja taustan tarkistus: Lopullisen valinnan tarkistuspisteet

Kun olet päässyt rekrytointiprosessissa niin pitkälle, että edessäsi on pari finalistiehdokasta, on aika taustojen tarkistukselle. Hakijan suostumuksella ota yhteyttä aikaisempiin työnantajiin vahvistamaan saamaasi vaikutelmaa ja saadaksesi tukea lopulliselle valinnalle.

Työllistäminen: Perehdytysprosessisi on osa onnistunutta rekrytointia

Hyvällä ja perusteellisella perehdytyksellä lisäät todennäköisyyttä, että uudet työntekijäsi eivät vain jää työhön, vaan saavat nopeasti tuulta siipiensä alle. Työsopimuksen allekirjoittamisen jälkeen varmista, että uudet työntekijät tuntevat olonsa tervetulleiksi ja motivoituneiksi ensimmäistä päivää ajatellen.

Seuranta: Ensiaskeleet

Uusi työntekijä, joka on perehdytetty huolella sekä työhön että yritykseen, on lopulta osoitus onnistuneesta rekrytointiprosessista. Varmista kuitenkin, että myös töiden aloitus on sujunut mutkattomasti.

Muutamia varmistamisen arvoisia asioita:

  • Miten ensimmäiset päivät ovat sujuneet?
  • Kuinka hyvin henkilöä on kierrätetty tutustumassa muihin osastoihin ja tiimeihin?
  • Onko työntekijän odotuksiin onnistuttu vastaamaan?

Selvitä myös, kuinka uudet työntekijäsi kokivat hakuvaiheen, rekrytointiprosessin ja perehdytyksen. Keskustelujen tiimoilta saatat saada hyödyllistä tietoa, jonka avulla parantaa prosessia ja kokemusta tulevissa hauissa vielä entisestään!

Kaipaatko tukea, neuvoja tai apua rekrytointiprosessissa? Olemme valmiita auttamaan missä prosessin vaiheessa tahansa!

Jaa: