Palaa kaikkiin artikkeleihin,

Miten herätät kiinnostuksen työhakemuksellasi?

Varmasti jokainen meistä on joskus hikoillut työhakemusta kirjoittaen. Mitä hakemukseen pitäisi kirjoittaa ja kuinka paljon tekstiä pitäisi olla? Mikä tekisi hakemuksesta kiinnostavan? Verkko ja sosiaalinen media ovat täynnä vinkkejä ja ohjeita, joita kaikkia on mahdotonta noudattaa. Vaikka samat perusperiaatteet toistuvat ohjeesta toiseen, suosituksissa on myös merkittäviä eroja liittyen hakemuksen muotoon, pituuteen ja visuaalisuuteen. Hakijana sinun voi olla vaikea tietää, mitkä niksit toimivat oikeasti.

Siksi onkin hyvä oppia tunnistamaan työpaikkailmoituksesta asiat, jotka auttavat sinua laatimaan vetovoimaisen hakemuksen. Sen sijaan, että luottaisit aina samaan kaavaan, voit muokata hakemustasi jokaisen työpaikan mukaan. Hyvä hakemus on työantajalle suunnattu yksilöllinen tuotos, joka puhuttelee kyseistä yritystä.

Aloita hakemuksen työstäminen lukemalla työpaikkailmoitus huolellisesti. Mieti sen jälkeen tarkkaan lukemaasi ja pyri löytämään ilmoituksesta kysymykset, joihin rekrytoiva taho etsii vastausta. Mitä hän tavoittelee? Mitä hän haluaa erityisesti tietää sinusta ja osaamisestasi? Pohtimalla näitä kysymyksiä, voit päästä rekrytoijan pään sisään.

Yleisimpiä kysymyksiä, joita rekrytoijan mielessä liikkuu, ovat:

  • Miksi haet työpaikkaa?
  • Miksi yritys kiinnostaa sinua työantajana?
  • Miksi sinä olisit sopiva henkilö avoimeen tehtävään?
  • Mitä sinä osaat?
  • Millaisissa asioissa haluat vielä kehittyä?

Tavoitteesi on siis saada rekrytoija vakuuttumaan siitä, että juuri sinä olet oikea henkilö tehtävään.  Ole rehellinen, mutta mieti, millainen vastaus olisi työnantajasta kiinnostava. Esimerkiksi, kerrotko hakevasi työpaikkaa, koska olet kyllästynyt nykyiseen työhösi? Vai kerrotko hakevasi paikkaa, koska voit auttaa yritystä ratkaisemaan jonkin haasteen? Rekrytoijan reaktio voi olla hyvinkin erilainen.

Varo kuitenkin sortumasta kliseisiin ja ympäripyöreisiin lauseisiin. Jokainen meistä on ”työntekijänä ahkera ja tunnollinen.” Erottuaksesi massasta voit kertoa, miten hyvät ominaisuutesi näkyvät työskentelyssäsi ja aikaansaannoksissasi. Esimerkiksi, ”Olen järjestelmällinen” voidaan ilmaista myös näin: ”Organisoin työtäni laatimalla itselleni tehtävälistoja ja aikatauluja. Näin varmistan, että työt tulevat tehdyksi, kun tehtävää on paljon.”

Hakemukseen ei ole syytä luetella kaikkia vahvuuksiasi vaan hakemasi tehtävän kannalta oleellisimmat. Hyvässä työpaikkailmoituksessa kerrotaan selkeästi tehtävän vaatimuksista, odotuksista, edellytyksistä tai toiveista. Jos sinulta löytyy taitoja, jotka ilmoituksessa mainitaan ”eduksi”, korosta niitä hakemuksessasi. Eduksi mainittavat tekijät ei ole välttämättömiä vaatimuksia, mutta ne voivat vaikuttaa rekrytoijan päätökseen positiivisesti.

Muista myös, että kaikkia ilmoituksessa mainittuja vaatimuksia ei tarvitse täyttää. Yritä sen sijaan päätellä, mitkä taidot ja ominaisuudet ovat tärkeimpiä työnantajalle ja korosta niitä hakemuksessasi. Osassa ilmoituksissa tärkein tekijä ilmaistaan suoraan, esimerkiksi näin: ”Meille on tärkeintä, että olet halukas oppimaan.” Tällöin omaa kehityshaluisuutta kannattaa tuoda eniten esiin.

Avaimet kiinnostavaan hakemukseen löytyvät siis työpaikkailmoituksesta. Kirjoittamisen taitoa tärkeämpää onkin lukemisen taito.

 

Pssst! Tiesitkö, että voit lisätä hakemustekstin hakijaprofiiliisi?

Kirjaudu sisään tai luo profiili täältä

Jaa: