
Caroliina Laamanen
HR Coordinator (vanhempainvapaalla)
21. lokakuuta 2024
Johtamalla työkykyä, johdat yrityksesi menestystä
Työkykyjohtaminen on noussut organisaatioiden strategiseksi kulmakiveksi, sillä hyvinvoiva henkilöstö on avainasemassa yrityksen menestyksessä. Työkykyyn panostaminen parantaa tuottavuutta, sitoutumista ja vähentää poissaoloja – kaikki nämä tekijät vaikuttavat suoraan yrityksen tulokseen. Kun työelämän vaatimukset muuttuvat ja työn ja vapaa-ajan rajat hämärtyvät, strateginen työkykyjohtaminen auttaa yrityksiä pysymään kilpailukykyisinä ja houkuttelevina työnantajina. Tutustu blogitekstistämme, miten työkyvyn johtaminen voi viedä yrityksesi uudelle tasolle!
Työkykyasiat ovat nousseet organisaatioiden ja yksilöiden tietoisuuteen sekä osaksi yritysten strategiaa, kun maailma ja työelämä ovat muuttuneet radikaalisti viime vuosina. Koronapandemia, sota ja energiakriisit ovat pakottaneet ihmiset pysähtymään arvojensa äärelle ja pohtimaan, mikä on todella merkityksellistä. Työelämässä tämä näkyy työkykyjohtamisen nousuna osaksi organisaatioiden strategioita. Ei ole enää yhdentekevää, missä yrityksessä työskennellään ja millaisia arvoja siellä kannatetaan – lisäksi työn merkityksellisyys on noussut keskeiseksi tekijäksi työntekijän jaksamisen kannalta. Väestön ikääntyminen ja työurien pidentyminen korostavat entisestään tarvetta tukea työntekijöiden työkykyä. Me Temp-Teamilla uskomme, että tulevaisuudessa menestyvät yritykset ovat niitä, jotka osaavat johtaa työkykyä!
Työkykyjohtaminen on siis noussut yhdeksi keskeisimmistä teemoista työelämässä. Joillakin aloilla työvoiman rekrytointi on muuttunut niin haasteelliseksi, että työntekijöiden työkyvystä ja jaksamisesta on yksinkertaisesti pakko huolehtia. Yrityksillä, joiden strategian keskiössä ovat asiakas ja erinomainen asiakaspalvelu, on oltava hyvinvoiva henkilöstö, jotta he voivat toteuttaa strategiaansa. Lisäksi työn ja vapaa-ajan rajat ovat hämärtyneet entisestään, mikä horjuttaa työkykyä ja on saanut yritykset panostamaan entistä enemmän työkykyasioihin. Kaikki nämä työelämän muutokset tuovat mukanaan riskitekijöitä työkyvylle, ja yritysten on varauduttava niihin ennakoimalla sekä hallitsemalla työkykyjohtamista.
Miksi työkykyyn panostaminen on tärkeää? Yritykset haluavat menestyä, ja henkilöstö on avainasemassa tämän tavoitteen saavuttamisessa. Kun yritys panostaa työntekijöiden hyvinvointiin, tuottavuus ja sitoutuneisuus kasvavat, ja sairauspoissaolot vähenevät. On sanomattakin selvää, että hyvinvoivat työntekijät yltävät parempiin tuloksiin kuin työntekijät, jotka eivät voi hyvin. Työ, työympäristö ja työolosuhteet vaikuttavat merkittävästi työntekijän työkykyyn. Työkyvyllä on myös laajempi vaikutus koko yhteiskuntaan, aina työurien pidentämisestä ja työllisyysasteen tukemisesta siihen, millaisia kustannuksia työkyvyttömyys aiheuttaa.

Mitä työkyvyn tukemisessa tulisi huomioida? Työntekijän työkykyä tukevat työn mielekkyys, hyvä johtaminen, esihenkilöiden tai työkavereiden tuki, työstä saatu palaute sekä vaikutus- ja kehittymismahdollisuudet. Työkyky on myös syklistä, eli se vaihtelee työn vaatimusten ja työntekijän voimavarojen mukaan. Työkyky ei ole pysyvä ominaisuus, vaan se voi vaihdella ajan myötä. Jotta työkykyä voidaan ylläpitää, työ on koettava mielekkääksi ja merkitykselliseksi. Työkyvyn syklisyys on yksi syy siihen, miksi työkykyä on johdettava osana yrityksen strategiaa. Esihenkilöillä ja johtajilla on keskeinen vastuu työpaikan työkykyä tukevista toimista. Työnantajan vastuulla on luoda turvallinen työympäristö ja tarjota toimivat työvälineet työn suorittamista varten. Työnkuvien ja tehtävien on oltava selkeitä, jotta työntekijät tietävät, mitä heiltä odotetaan. Työnantajan tehtävänä on myös mitoittaa työ sopivaksi, niin että se ei yli- tai alikuormita työntekijää.
Työnantajalla on monia keinoja vaikuttaa työkyvyn ylläpitämiseen, kuten säännöllinen palaute, työn sovittaminen työntekijän elämäntilanteeseen, lakisääteinen työterveyshuolto ja sen lisäpalvelut, varhaisen tuen malli, tasapuolinen kohtelu ja mahdollisuuksien tarjoaminen ammatilliseen kehittymiseen. Arkipäivän johtamista ei myöskään saa unohtaa, sillä se, miten yrityksessä johdetaan, näkyy suoraan työntekijöiden hyvinvoinnissa ja työkyvyssä – ja lopulta myös yrityksen tuloksessa.
Mikä on työkyvyttömyyden hinta yritykselle? Kustannukset liittyvät poissaolojen myötä menetettyyn työpanokseen, työkyvyttömyysmaksuihin, työterveyshuollon kuluihin sekä tapaturmavakuutusmaksuihin. Yhden sairauspoissaolopäivän hinta työnantajalle on keskimäärin jopa 351 euroa (Valtiokonttorin laskelmien mukaan). Kyseessä ei siis ole mikään pieni summa, joten strateginen työkykyjohtaminen ja ennaltaehkäisy ovat äärimmäisen tärkeitä. Työkykyjohtamisella vaikutetaan työntekijöiden hyvinvointiin, tuottavuuteen ja kustannuksiin. Kun henkilöstön työkyvystä huolehditaan ja johtamista kehitetään, parannetaan samalla yrityksen henkilöstön pysyvyyttä ja houkuttelevuutta työnantajana.
Jos työkykyasiat eivät ole osa yrityksen strategiaa, se tulee näkymään yrityksen tuloksessa – miinusmerkkisenä. Mielestämme työkykyasioita ei voi erottaa yrityksen strategiasta, koska ne ovat keskeinen osa yrityksen tavoitteiden saavuttamista. On tärkeää muistaa, että henkilöstö on yrityksen tärkein voimavara, ja heihin panostaminen kannattaa.
Lähteenä blogitekstiin Caroliina on käyttänyt omaa opinnäytetyötään, jonka hän toteutti Temp-Teamille. Opinnäytetyö "Työkykyseurannasta strategiseen työkykyjohtamiseen: Case: henkilöstöpalvelualan yritys X" on luettavissa täältä.
Haluaisitko kuulla, miten huomioimme työkykyasiat henkilöstövuokrauksessa?
Asiakkuusjohtajamme Aleksi Pantsu keskustelee mielellään kanssasi siitä, miten olemme lähestyneet työkyvyn johtamista henkilöstövuokrauksessa ja kuinka voisimme olla juuri teille avuksi nyt tai tulevaisuudessa.
Voit varata Aleksin kanssa ajan videotapaamiseen, jonka lisäksi tavoitat hänet toki myös puhelimitse tai sähköpostitse.
Ajanvaraus videotapaamiseen onnistuu täältä tai tämän sivun oikeasta reunasta löytyvän linkin kautta, joka ohjaa sinut ajanvarauskalenteriin.
Aleksi Pantsu / aleksi.pantsu@temp-team.fi / +358 40 307 5115
Varaa videotapaaminen
Varaa 30 minuutin videotapaaminen Temp-Teamin Asiakkuusjohtajan Aleksi Pantsun kanssa ja kartoitetaan, voisimmeko olla teille avuksi nyt tai tulevaisuudessa.
Varaa tapaaminen