Etsiessäsi uutta työtä on hyvä panostaa hakemukseen ja haastattelutilanteeseen. Vinkkiemme avulla onnistut työnhaussa!
CV:n tulee antaa kokonaisvaltainen kuva koulutuksestasi, työkokemuksestasi, osaamisestasi, persoonastasi ja tavoitteistasi. Hyvä CV on pituudeltaan 1-2 sivua (A4) ja kertoo olennaista tietoa haettavan työtehtävän näkökulmasta.
Hakemuskirjeen tarkoitus on täydentää CV:tä ja tuoda esiin motivaatiosi ja kiinnostuksesi. Pituudeltaan se on syytä rajoittaa yhteen sivuun. Hakemuksessa sinun tulee lyhyesti kertoa, miksi haet kyseistä työtehtävää ja miksi juuri sinä olisit oikea valinta.
Pidä asiat lyhyinä ja ytimekkäinä niin hakemuksesi sanomasta tulee helposti ymmärrettävä.
Lue työpaikkailmoitus tarkkaan ja yksilöi CV:si ja hakemuskirjeesi työtehtävän profiilin mukaan. Muista aina oikolukea tekstisi, jotta vältät turhat kirjoitusvirheet.
Muista selkeät otsikot, yksinkertainen fontti ja toimiva rakenne. Se lisää hakemuksesi ymmärrettävyyttä, ja rekrytoija löytää nopeasti olennaisimmat tiedot sinusta ja osaamisestasi.
Ilman riittäviä ja ajan tasalla olevia yhteystietoja rekrytoijat eivät välttämättä saa sinua kiinni. Muista siis ilmoittaa oikeat yhteystietosi, jotta mahdolliset jatkoa koskevat puhelut tai sähköpostit tavoittavat sinut.
Tutustu työnantajan verkko- tai urasivuihin, jotta tiedät haastattelussa riittävästi yrityksestä, johon olet hakemassa. Teet hyvän vaikutelman, jos tunnet työnantajan liiketoiminnan ja pystyt esittämään siihen liittyviä ideoita tai kysymyksiä. Tämän lisäksi sinun kannattaa miettiä etukäteen vastauksia yleisiin haastattelukysymyksiin koskien vahvuuksiasi, heikkouksiasi ja motivaatiotasi.
Saavu haastatteluun aina hieman etuajassa. Varaa matkaan riittävästi aikaa, jotta et myöhästy työhaastattelusta esimerkiksi yllättävän liikenneruuhkan vuoksi.
Vaikka nykypäivänä pukeutuminen on muuttunut rennommaksi, työhaastatteluun ei kannata tulla t-paidassa ja shortseissa. Hyvän ensivaikutelman luominen on tärkeää, minkä vuoksi kannattaa pukeutua fiksusti ja siististi sekä ottaa huomioon toimialan yleiset käytännöt. Muista myös laittaa kännykkä äänettömälle ja jättää purukumi pois suusta.
Noin 80% kommunikoinnista tapahtuu kehonkielen kautta, joten on tärkeää, että kiinnität siihen huomiota. Haastattelussa sinun on hyvä muistaa:
Osoita kiinnostusta työnantajaa ja yrityksen toimintaa kohtaan kyselemällä olennaisia kysymyksiä haastattelijaltasi. Näin osoitat olevasi motivoitunut ja aidosti kiinnostunut tehtävästä.
Näytä olevasi hyvä tyyppi pitämällä keskustelu asiallisena ja rakentavana. Painota tulevaisuutta, äläkä hauku edellisiä työnantajiasi. Sinun kannattaa kertoa konkreettisella tasolla, miksi haet kyseisestä työtehtävää.
Haastattelutilanteessa on syytä välttää ylipitkiä ja vaikeasti muotoiltuja lauseita. Vastaa siis kysymyksiin ytimekkäästi ja pysy asiassa. Keskustelun syventyessä voit kertoa yksityiskohtaisempaa tietoa. Reagoimalla oikein haastattelijan puheeseen osoitat, että sinulla on hyvät kommunikointitaidot.