Maailma kehittyy hurjalla vauhdilla. Maailman talousfoorumin mukaan keskimäärin 40% vakinaisessa työssä olevien työntekijöiden ydinosaamisesta on muuttunut ennen vuotta 2025. Tulevaisuudessa uteliaisuus, tahto ja kyky oppia uutta ovat entistä tärkeämpiä työelämän aallonharjalla pysymisessä. Sinä, joka kaipaat lisätietoa siitä, miksi oppimiskyvyn arvostaminen rekrytointiprosessissa on ajankohtaista – jatka lukemista!
Työpaikka ja toimiala toisensa jälkeen on muuttumassa ja digitalisaatiolla on siinä suuresti sormensa pelissä. Robotit korvaavat manuaalisen työn ja tekoäly haastaa aivomme mm. analysoinnin, tietojenkäsittelyn ja markkinoinnin parissa. Tämän seurauksena joidenkin kykyjen merkitys vähenee, kun taas joidenkin lisääntyy ja monimutkaistuu.
Maailman ollessa jatkuvassa muutoksessa myös oppimiskyvyn huomioiminen rekrytoinneissa muuttuu tärkeämmäksi. Halulla ja kyvyllä oppia on mahdollista laajentaa hakua ulottumaan myös niihin, joilla esimerkiksi työkokemusta ei ole ehtinyt karttua toivotunlaisesti. Näin ollen nykypäivän muuttuvilla työmarkkinoilla rekrytoijien tulisi antaa enemmän painoarvoa kyvylle oppia.
Oppimiskyky rekrytointiprosessissa
Oppimiskyky voi olla ratkaiseva taito erilaisissa rekrytointihaasteissa, esimerkiksi kun:
Tarveanalyysi / vaatimusprofiili – Tulevaisuuden osaaminen
Uusi teknologia muuttaa prosessejamme ja työn sisältöä. Miltä kehitys näyttää omalla toimialallasi? Vaatimuksia määritellessäsi muista katsoa eteenpäin:
Nämä mielessä pitäen: mitkä ovat tärkeimmät kompetenssit, jotka uudella työntekijällä tulisi olla?
Työpaikkailmoitus – Oppimiskyky myyntivalttina
Kuinka tuot oppimiskyvyn tärkeyden ilmi työpaikkailmoituksessasi? Oppimiskykyä voi ajatella ainutlaatuisena myyntivalttina, jonka avulla houkutella hakijoita. Painota ilmoituksessa esimerkiksi tarjoamiasi kehittymismahdollisuuksia ja sitä, miten henkilö voi kasvaa yrityksen mukana. Seuraavaksi muutamia ehdotuksia siihen, miten houkutella oppimishaluisia hakijoita:
Lyhyemmät vaatimuslistat ja selkeä viestintä työssäoppimisen mahdollisuuksista lisäävät hakijoiden motivaatiota hakea ja saat todennäköisemmin suuremman valikoiman hakijoita.
Haastattelut - Miten oppimiskyky tulisi huomioida?
Haastatteluvaiheessa sinulla on mahdollisuus kaivaa ehdokkaan kykyjä hiukan syvemmältä ja perehtyä hakijan haluun oppia uutta. Tässä muutamia esimerkkejä kysymyksistä, joilla pääset alkuun:
Älä unohda tarkistaa suosituksia!
Kun olet päässyt rekrytointiprosessissa niin pitkälle, että olet löytänyt hyviä ehdokkaita, on aika ottaa yhteyttä suosittelijoihin. Pyydä suosittelijaa kuvailemaan hakijan intoa ja halua oppia uusia asioita. Voit esimerkiksi kysyä, kuinka henkilö:
Asenteen palkkaaminen, taitojen koulutus
Kukaan ei tiedä kaikkea, mutta motivaatiolla, uteliaisuudella ja oikealla asenteella pääsee jo pitkälle. Elämme aikana, jolloin osaamista tulisi jatkuvasti kehittää ja uusia ammatteja syntyy silmissä vilisten. Kun kyky oppia on yksi avainasemassa olevista kompetensseista, luot hyvät edellytykset kuroa umpeen eroa, joka syntyy kehityksen edetessä työntekijää nopeammin.