Onko vihdoin aika ottaa askel rajan yli naapurimaahan kohtaamaan uusia markkinoita? Vai olisiko järkevämpää hoitaa rekrytoinnit etänä? Olet oikeassa paikassa. Tartuimme neljään haasteeseen, joita tulet kohtaamaan ja joihin voit keskittyä rekrytoidessasi Pohjoismaissa. Ne koskevat lakeja, kieltä, rekrytointikanavia sekä tukea prosessissa.
Vaatimusprofiili, työpaikkailmoitus, työsuhteen muoto, palkkatasot. On useita asioita, jotka tulee ottaa huomioon, kun aika on oikea rekrytoinneille ja henkilöstön kasvattamiselle. Helppoa se ei ole, kun kyse on tuntemattomalla maaperällä hoidettavasta rekrytoinnista ja tuttujen oikeudellisten kehysten ulkopuolella. Katsotaan siis tarkemmin, mitä rekrytointi Pohjoismaissa eli Tanskan, Norjan, Ruotsin ja Suomen välillä tarkoittaa.
1. Laki, laki, laki: Työllistä oikeissa olosuhteissa
Työsuhteen muodot, lomapäivät, minimipalkat, irtisanomissäännöt, eläkesäännökset jne. Jokaisella maalla on omia ainutlaatuisia sääntöjä ja ehtoja, joihin sinun on perehdyttävä, kun palkkaat henkilöstöä. Varmista, että pelaat sääntöjen mukaan, ja että noudatat yksittäisen maan oikeuksia ja velvollisuuksia, joita sinulla on kyseisen maan työntekijää kohtaan.
2. Kielihaasteet: Houkuttele ja arvioi osaamista
Voiko Norjasta löytää markkinointiassistenttia samalla nimikkeellä kuin Tanskasta? Vaikka pohjoismaiset kielet muistuttavat toisiaan, pienissä yksityiskohdissa voi olla suuria eroja – ja oikea titteli on tärkeä, kun pyritään houkuttelemaan oikeanlaisia ehdokkaita.
Kielellisiä haasteita voi aiheuttaa myös se, jos joudut palkkaamaan muuta kuin omaa kieltäsi puhuvaa asiakaspalveluhenkilöstöä – miten varmistat, että henkilökunta hallitsee kielen kunnolla? Voit toki hyödyntää erilaisia kielikokeita, mutta lisäarvoa voit saada rekrytointikumppanilla, joka hallitsee halutun kielen.
3. Tunne kanavasi: Mainosta ja löydä oikea ehdokas
Jos et ole vielä rekrytoinut työntekijöitä Pohjoismaista, voi olla vaikea tietää, mistä aloittaa. Lisäksi nykypäivän työmarkkinoilla on haastavaa löytää oikeita taitoja.
Ensinnäkin sinun on selvitettävä, mitkä kanavat todennäköisimmin auttavat sinua löytämään oikeat ehdokkaat. Ruotsissa tavoitat monet ams.se:n kautta, norjalaiset pitävät Finn.no:sta, tanskalaiset rakastavat jobnet.dk:ta ja Suomessa Duunitori.fi on todennäköisesti paras valinta.
Jos sinulla on paikallinen verkosto tai jollakin organisaatiossasi on paikallisia kontakteja, hyödynnä niitä. Yksi skenaario voisi olla, että sinulla on tuotantolaitos toisessa maassa, johon sinun on koottava paikallinen myyntiosasto. Muista hyödyntää verkostojasi - unelmiesi ehdokas voi olla lähempänä kuin uskotkaan.
4. Tukea ja neuvoja: Etsi kumppani
Oletko epävarma, kuinka edetä uusilla markkinoilla? Ota yhteyttä sparrauskumppaniin. Joku, joka tuntee paikalliset olosuhteet, tietää mistä ehdokkaita kannattaa etsiä ja joku, joka voi tarjota tukea ja neuvoja henkilöstön rekrytoinnissa. Selkein vaihtoehto on kääntyä kunkin maan valtion työvoimatoimiston tai esimerkiksi paikallisen, pohjoismaisen tai kansainvälisen rekrytointiyrityksen puoleen.
Rekrytoitko Pohjoismaissa? Toimimme Suomessa, Ruotsissa, Norjassa sekä Tanskassa ja tarjoamme mielellämme tukea tai neuvoja prosessiin.